U norek skład mikrobiomu jelit jest zależny od płci
12 stycznia 2022, 11:40Istnienie dużych różnic pomiędzy mikrobiomem jelit samców i samic norki amerykańskiej było olbrzymim zaskoczeniem dla naukowców. Sugeruje to bowiem, że u mięsożerców może istnieć nierozpoznana dotychczas różnica pomiędzy obiema płciami, co z kolei ma znaczenie dla badań nad dziką przyrodą.
Dżdżownica zamiast antybiotyku
29 listopada 2007, 12:08Większości ludzi dżdżownice kojarzą się z ziemią i brudem, trudno więc uwierzyć w niedawne doniesienia dwóch zespołów, chińskiego i rosyjskiego, że odchody tych zwierząt mają właściwości antybakteryjne (European Journal of Soil Biology).
Alkohol nie wchłania się przez stopy
17 grudnia 2010, 09:47Troje duńskich lekarzy - Louise Holmsgaard Färch, Christian Stevns Hansen i Peter Lommer Kristensen - postanowiło stawić czoło jednej z miejscowych legend miejskich, a mianowicie przekonaniu, że można się upić, wchłaniając alkohol przez stopy. Ich sprawozdanie z prowadzonego na sobie eksperymentu ukazało się nie byle gdzie, bo w bożonarodzeniowym British Medical Journal.
Rodzice mają więcej wspólnych bakterii z psami niż z dziećmi
18 kwietnia 2013, 11:56Właściciele psów dzielą z nimi więcej bakterii niż z własnymi dziećmi.
Uwieczniono, co dzieje się z pytonem, który zje całego aligatora
28 kwietnia 2015, 15:27Seria zdjęć rtg. autorstwa doktorów Stephena Secora i Scotta White'a, biologów z Uniwersytetu Alabamy, pokazała, co dzieje się w ciele pytona tygrysiego ciemnoskórego (Python molurus bivittatus), który połknie aligatora.
Kości sprzed ok. 11,5 tys. lat wskazują na psią pomoc w czasie polowań
16 stycznia 2019, 11:37Ok. 11,5 tys. lat temu na terenie dzisiejszej północno-wschodniej Jordanii ludzie nie tylko żyli u boku psów. Wykorzystywali je też prawdopodobnie do polowania, o czym może świadczyć duży wzrost liczby zajęcy i innych drobnych ofiar we wczesnoneolitycznych pozostałościach archeologicznych z natufijskiego stanowiska Shubayqa 6.
Ołowiane lampki
26 listopada 2008, 12:02przydomowych ogródkach zobaczyć już można lampki choinkowe. Joe Laquatra, profesor projektowania i analiz środowiskowych z Uniwersytetu Cornella, ostrzega jednak, że w wielu z nich można znaleźć stosunkowo duże ilości ołowiu (Journal of Environmental Health).
Guma na odchudzanie
22 listopada 2011, 11:42Za parę lat, a może wcześniej orężem w zwalczaniu otyłości stanie się guma do żucia. Jej smak nie będzie się różnił od dzisiejszych miętowych czy owocowych drażetek i listków, ale skład już tak. Tajemniczym składnikiem ma być polipeptyd YY, jeden z czynników wywołujących uczucie sytości.
Co wewnątrz, to i na zewnątrz. Czarno na białym...
28 marca 2014, 13:08Luke Evans i Josh Lake, dwaj studenci z Kingston University, chcieli w nietypowy sposób pokazać, jak działa nasz układ pokarmowy. Zamiast odwoływać się do endoskopii, postanowili połykać pojedyncze klatki 35-mm błony fotograficznej. Odzyskany (mocno niekiedy nadtrawiony) materiał musieli, oczywiście, umyć, a później fotografowali go pod mikroskopem elektronowym. Po powiększeniu zdjęć powstała seria "I turn myself inside out".
Antybiotyk niszczący mikrobiom hamuje też neurogenezę
24 maja 2016, 10:58Antybiotyki, które są na tyle silne, by zabić bakterie mikrobiomu jelitowego, zahamowują także wzrost nowych neuronów (neurogenezę) w hipokampie, centrum pamięciowym mózgu.